ROSSZ VÁLASZOK A MENEKÜLTKÉRDÉSRE: A SZÉLSŐJOBBOLDALI KORMÁNYZAT TALÁLKOZÁSA AZ EURÓPAI ANÓMIÁVAL

ROSZKE, HUNGARY - SEPTEMBER 11: A migrant finds a new pair of boots amongst the debris left on the ground after migrants move on from a holding area at the Hungarian border with Serbia on September 11, 2015 in Roszke, Hungary. Migrants are rushing to the border due to fears and rumours that the borders will soon close. Since the beginning of 2015 the number of migrants using the so-called 'Balkans route' has exploded with migrants arriving in Greece from Turkey and then travelling on through Macedonia and Serbia before entering the EU via Hungary. The number of people leaving their homes in war torn countries such as Syria, marks the largest migration of people since World War II. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

(Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)


Hozzávetőleg 4-5 hónapja írtam egy cikket, melyet megpróbáltam több helyen megjelentetni, sikertelenül. Az írásban kifejtettem azon véleményemet, mely szerint nem csoda, ha a magyar kormányzat rasszista módon viszonyul a menekültekhez, hiszen amúgy is szélsőjobboldali értékrendje van, mely kihatott az alkotmányos rendszer szétverésére, a választások súlyos manipulálására, a fékek-egyensúlyok rendszerének bedöntésére, antiszemita közírók díjazására, iskolai szegregációra,  az oktatási rendszer megnyomorítására, és nap mint nap támadja a független gondolkodás intézményeit. A munkát egy lap sem hozta le (persze, a terjedelmi korlátok miatt a megcélzott lapok köre is szűkebb).
Ennek megfelelően, végső megoldásként, a cikket itt, a blogomon teszem közé.

Ma Magyarországon egy sajátságos “barbár lázadás”, egyfajta ellen-felvilágosodás zajlik. Az, hogy az őszinte és karakteres véleményeket elhallgatják, hogy a sem a napi sajtóban, sem a tudomány világában nem közlik nyíltan, hogy egy szélsőséges, szélsőjobboldali erő irányítja az országot, mely bárhol Európában a politikai spektrumban izoláltan működne, nagy hiba, és jómagam a magát demokratának és liberálisnak/baloldalinak gondoló értelmiség sajátságos öncenzúrájának gondolom (bár azt is láthattuk, ezen értelmiség egy része örömmel igazodik a rasszista és antidemokratikus megoldásokhoz, ahogyan ellenzéki pártjai sem képeznek valódi ellenzéket, hanem inkább a rendszer házi ellenzékét alkotják, és ugyanez igaz a média jelentős részére is). Ez kihat arra is, hogy a menekültkérdésre vonatkozó konstruktív javaslat (így például a szíriai, vagy az iraki helyzet rendezése) nem merül fel, mintha két opció lenne: mindenkit Európába hozni a háborús térségekből, vagy mindenkit kizárni. Különösen komikus helyzeteket eredményez ez tudományos berkekben, ahol úgy “táncoljuk körbe” a problémákat, hogy a tényeket nem mondjuk ki (“ne címkézzünk”, mondják: ne mondjuk ki, hogy valami szélsőséges, akkor sem, ha elég egyértelmű a minősítés). Ráadásul a humánumot kiszorította valamifajta vélt “igazság” követése, és újfent magyarázni kell, mitől rasszista egy kijelentés. Újra el kell magyarázni, ha egy kisebbségre általánosságokat fogadok el, megvonván tőlük az individualitáshoz való jogukat, az miért káros.

A munka nem tartalmazza a legújabb EU-Törökország megállapodás elemzését, melyről önálló cikket szeretnék írni. Utóbbi megállapodást egyébként nemzetközi és európai jogba ütközőnek tartom, amellett, hogy a nemzetközi egyezményi jellege is kérdéses számomra, ugyanis nem így szokás elfogadni egyezményeket az Európai Unióban.


Az esszé innen tölthető le.

Advertisements